A blog from the University of Borås

Tuesday 13 January 2015

Allt går i cykler

Efter några veckor på pappersfabriken börjar jag komma in i vardagsrutiner. En utav mina arbetsuppgifter är att visa runt besökare som är nyfikna på hur man tillverkar återvunnet, handgjort papper. Det är en enkel och miljövänlig process som kräver erfarenhet och fingertoppkänsla för att uppnå den bästa kvalitén. Tsering Phuntsok, före detta chefen för pappersfabriken berättade med djup inlevelse fördelarna med återvinning av papper vid ett besök.    
- Föreställ dig att en bok köpt här som är tillverkad av återvunnet papper motsvarar en gren på ett träd. Köper man femtio böcker har man räddat ett helt träd och om alla människor skulle köpa återvunna böcker skulle vi kunna rädda jorden.
Att se sitt bidrag i ett större perspektiv skapar engagemang och syfte, vilket är något som genomsyrar arbetet på pappersfabriken.
- Allt går i cykler. Om fler kommer hit och ser hur vi producerar papper och blir intresserade kanske de köper fler böcker och då räddar vi fler träd. Ju fler som köper desto mer pengar får hantverkarna till sina familjer, för flera av de är detta familjens enda inkomst.
I den tibetanska kulturen är det vanligt att tänka i cykler. Många tror på återfödelse och lever sina liv sparsamt och med respekt och medkänsla för människor, djur och miljön. De ser sig som en del utav helheten och känner därför ett ansvar inför de utmaningar som mänskligheten står inför. I förra veckan höll Dalai Lama en utav sina årliga undervisningar som jag och min kollega Jenny deltog i under tre förmiddagar. Dalai Lama är inte bara tibetanernas spirituella ledare men en viktig del i deras identitet. Att handla utifrån sina medmänniskor och miljöns bästa är något som Dalai Lama förespråkar starkt.
If you want to read more of my entries for IM, please visit
http://manniskohjalp.se/search/site/?f[0]=im_field_author%3A1514

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.